Conserve pentru iarna: Conserve cu legume ( 44 retete )
Gogosari umpluti(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 3519) Alegeti gogosari frumosi, bine copti, mari si conopide albe, nepatate. Īn borcanele spalate si oparite puneti gogosarii, carora le indepartati cotoarele si semintele albe si pe care īi umpleti cu buchetele de conopida. Mai inainte, insa, tineti conopida 2 ore īn apa rece si putin sarata. Asezati conopida astfel incat gogosarii sa īsi pastreze forma si pentru efectul caloristic puneti īn fiecare si cāte o felie de morcov. Separat pregatiti marinata pe proportiile urmatoare: 1 litru de apa, 20 ml de otet, 2 linguri de miere, o lingura rasa de sare. Clocotiti marinata cāteva minute, lasati-o sa se raceasca si turnati-o peste gogosarii umpluti. Legati cu celofan dublu si puneti borcanele īn camara.
Gogosari umpluti cu varza(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 17632) Dupa ce gogosarii au fost spalati li se scot coditele cu seminte, apoi se pun la zvantat. Varza se toaca marunt, morcovii si telina se dau prin razatoare si se combina cu varza. Se adauga sare (15 g pentru fiecare kg de amestec), iar pentru aroma frunze de telina. Cu aceasta compozitie se umplu gogosarii, care se acopera cu rondele de morcovi sau de telina si se aseaza īn borcane īn randuri suprapuse cu deschiderea īn sus. Se pun la fiert otetul, apa, 10 g de sare si 10 g de zahar, care sa anihileze acreala otetului, pastrandu-i insa celelalte calitati, telina, piper sau cimbru macinat, samanta de mustar sau hrean. Pentru un borcan de 3 l este suficient 1 litru de lichid. Dupa primele clocote, vasul se ia la o parte, se lasa 5 minute acoperit, apoi se pune lichidul peste ardei. Borcanele se leaga cu celofan si se duc īn camara. Se foloseste numai varza de toamna.
Gogosari umpluti cu vinete(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 7682) Spalati si opariti un minut gogosarii. Curatati-i de seminte si puneti-i pe o tava sa se scurga. Separat curatati vinetele, taiati-le īn felii rotunde, groase de 1 cm, pe care le prajiti īn ulei si le lasati sa se scurga pe o planseta. Īmpanati feliile de vinete (cānd s-au racit) cu usturoi.
Salata de gogosari la borcan(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 4240) Spalati gogosarii, stergeti-i si taiati-i īn sferturi, indepartāndu-le semintele si cotoarele. Puneti la fiert 1 l de otet, 2 l de apa, cāte o lingura de sare si una de zahar pentru fiecare litru de lichid, odata cu 1 pachetel de boabe de piper. Cānd clocoteste, luati vasul la o parte, lasati amestecul sa se raceasca potrivit si turnati-l peste gogosari. Legati cu celofan dublu si acoperiti borcanele cu tifon.
Gogosari uscati(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2933) Gogosarii ce au fost loviti, care au avut pete si pe care nu i-ati putut folosi la zacusca sau la alte conserve, taiati-i īn felii mici, alegand partile sanatoase. Tocati-i apoi īn cubulete sau fāsii subtiri si intindeti-i la uscat pe o plasa sau īn tava din cuptorul aragazului, cu focul deschis la minimum si usa deschisa. Uscati-i īncet si cānd sunt gata puneti-i īn saculete de panza, pe care le suspendati pe grinda camarii, la loc bine aerisit.
Gogosari copti(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 9092) Alegeti gogosari proaspeti, nepatati, coaceti-i, curatati-i si asezati-i īn borcan, rupti īn fāsii (fara cotoare). Acoperiti-i cu otet diluat cu apa (o parte de otet, 3 parti de apa) si cāte o lingura de sare la litrul de lichid. Peste ardei asezati īn borcane mici puneti marinata fiarta si racita, adaugati cāte doua linguri de ulei, legati cu celofan si fierbeti borcanele pe baie de aburi 20 minute.
Fasole in ulei(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2228) Se curata fasolea, se spala si se lasa sa se scurga de apa. Rosiile se spala, se oparesc si se curata de pielita, dupa care se taie īn felii subtiri. Īntr-o cratita mare se toarna uleiul, se aseaza un rānd de fasole, un rānd de rosii si se presara patrunjel. Operatia se repeta pāna se termina fasolea si rosiile. Se lasa vasul o ora pe plita fara foc, pentru ca rosiile sa īsi lase sucul, apoi se da la foc mic peste o placa de metal, sa fiarba īncet. Cānd īncepe sa clocoteasca, se misca cratita īncet si se invārte cu o spatula sau lingura de lemn. Se potriveste de sare si de piper si cānd fasolea este bine fiarta, cānd zeama a scazut potrivit, se ia vasul de pe foc. Cānd fasolea astfel pregatita s-a racit, se pune īn borcane, care se īnchid ermetic si se fierb pe baie de aburi 30 de minute īn prima zi si 15 minute īn a doua zi.
Fasole verde(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2278) Curatati pastaile, rupeti-le pe cele prea mari īn bucati, spalati-le, apoi puneti-le īntr-un vas cu apa ce clocoteste, pentru 5 minute. Separat tocati ceapa marunt, caliti-o putin īn ulei, adaugati fasolea fiarta si bine scursa de apa. Pregatiti din rosii un suc obisnuit, turnati-l peste fasole, si lasati sa fiarba la foc potrivit. Dati vasul la cuptor cu foc mic pentru 20 minute. Adaugati apoi frunzele de telina, de patrunjel si potriviti de sare si de piper. Dupa cāteva clocote, puneti fasolea astfel preparata īn borcane mici. Legati cu celofan si fierbeti borcanele pe baie de aburi 30 de minute īn prima zi si 15 minute īn a doua zi.
Fasole verde cu rosii(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2114) 5 kg de fasole verde, 3 kg de rosii, 1/4 l de ulei, frunze de telina, patrunjel si sare. Curatati fasolea, spalati-o si lasati-o sa se scurga de apa īntr-o strecuratoare, spalati rosiile si, folosindu-va de strecuratoare, cufundati-le pentru 1 minut īn apa clocotita, dupa care le curatati repede de coaja. Īntr-o cratita larga, puneti un rānd de fasole, un rānd de rosii, repetand de 2-3 ori. Infierbantati uleiul, turnati-l īn cratita cu fasole si rosii. Potriviti de sare si lasati vasul sa fiarba īncet pe plita. Cānd fasolea este gata, puneti verdeata tocata, acoperiti vasul si lasati sa se raceasca. Puneti fasolea īn borcane mici, umpleti cu lichidul din vas, legati cu celofan si fierbeti borcanele pe baie de aburi 15 minute.
Rosii marinate(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 9421) Alegeti rosii bine coapte si tari, spalati-le si puneti-le īn borcane. Īntre ele intercalati bucatele de hrean si de telina, presati deasupra cu doua sipci puse īn crucis si umpleti borcanele cu otet fiert si diluat (trei parti apa si o parte otet, īn care ati pus piper, ienibahar si foi de dafin). Cānd lichidul s-a racit, puneti-l peste rosii si legati borcanele cu celofan dublu. Pastrati borcanele īn loc aerisit si racoros.